flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

29.01.2013 року в суді відбулась нарада за підсумками роботи суду в 2012 році

30 січня 2013, 15:04

 29.01.2013 року у Ковельському міськрайонному суді відбулася нарада за підсумками роботи суду в 2012 році, участь в якій взяли голова апеляційного суду Волинської області Петро Філюк, секретар судової палати у цивільних справах апеляційного суду Оксана Марчук-Завидовська, суддя апеляційного суду, член ради суддів загальних судів Олександр Пазюк, начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області Наталія Коцирій та представники засобів масової інформації.

Із доповіддю про результати роботи суду в 2012 році виступив голова Ковельського міськрайонного суду В’ячеслав Лесик. Він, зокрема, зазначив, що у 2012 році на розгляд суду надійшло всього 7849 справ та матеріалів усіх категорій, що значно менше в порівнянні з попереднім роком. Так, зменшилась кількість надходження кримінальних справ (387), цивільних (3387), адміністративних (302),  справ про адміністративні правопорушення (2466) та інших матеріалів (1307). (У 2011 році значне надходження адміністративних справ мало місце за рахунок справ про соціальні виплати — перерахунок пенсій «дітям війни»,  працюючим пенсіонерам, особам, що мають статус потерпілого від катастрофи на ЧАЕС, яких у 2012 році практично до суду не надходило).
Відповідно приблизно удвічі зменшилось і навантаження на самих суддів. Майже рівномірним було навантаження на суддів і щодо розгляду кримінальних справ, яких у 2012 році, із врахуванням залишку з 2011 року, всього в провадженні Ковельського міськрайонного суду перебувало 429. Відмітив В’ячеслав Лесик й факт збільшення справ про злочини проти правосуддя та значне зменшення справ про злочини проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод. Статистичні дані, як наголосив він, також свідчать про збільшення рівня злочинності серед молоді. Збільшилась і кількість осіб, які оскаржували в суді дії слідчих органів. Таким правом скористалось 46 осіб, тоді як у 2011 році — 37.
У 2012 році дещо змінилась практика призначення покарань. Зокрема, значно збільшилось засудження осіб до відбування громадських робіт та арешту. При цьому, значно рідше признається покарання у вигляді обмеження волі. Порушень строків призначення кримінальних справ до попереднього розгляду, як відмітив доповідач, суддями не допускалось, в той же час на 6,7% порушено строки розгляду справ позовного провадження, дещо погіршилась у порівнянні з попереднім роком і якість розгляду цивільних справ.
На якість та строки розгляду справ, що є головною характеристикою роботи суду в цілому, наголошували у своїх виступах під час наради і секретар судової палати у цивільних справах апеляційного суду Волинської області Оксана Завидовська-Марчук та суддя апеляційного суду Волинської області, член ради суддів загальних судів Олександр Пазюк. Як було відмічено, не дивлячись на завантаженість, усі рішення, прийняті суддями Ковельського міськрайонного суду, були обґрунтованими, вмотивованими, із посиланням на норми матеріального та процесуального права. Тож, місцевий суд поправу входить у трійку кращих в області. Наголошувалось і на необхідності більшої відкритості діяльності судової влади, з метою доведення до відома громадян лише об’єктивної інформації, що значно поліпшить їх відношення до представників судочинства. Про це, як повідомив Олександр Пазюк, йшла мова і на ІІІ конференції суддів загальних судів, що відбулася 18 січня ц. р.
З інформацією щодо фінансування органів судочинства на 2013 рік перед присутніми виступила начальник територіального управління Державної судової адміністрації України у Волинській області Наталія Коцирій.
Підсумки наради підбив голова апеляційного суду Волинської області Петро Філюк. Після чого пам’ятними подяками з нагоди 20-річчя діяльності у судовій системі було відзначено суддів Ковельського міськрайонного суду Сергія Панасюка, Тамару Луньову та Олега Василюка. За високий професіоналізм, значний внесок у забезпечення прав і свобод громадян та з нагоди професійного свята — Дня працівників суду, яке в Україні відзначали 15 грудня, Почесною грамотою ради суддів загальних судів нагороджено голову Ковельського міськрайонного суду В’ячеслава Лесика.