flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки роботи суду за 2011 рік

00 0000, 00:00

 30 січня 2012 року в Ковельському міськрайонному суді відбулись планові збори суддів по питанню підведення підсумків роботи по здійсненню правосуддя у 2011 році. Крім суддів цього суду у зборах також взяли участь: заступник голови Апеляційного суду Волинської області Фідря О.М., судді Апеляційного суду Волинської області Бешта Г.Б., Завидовська – Марчук О.Г.,  які, є одночасно, секретарями, відповідно, судових палат у кримінальних та цивільних справах.

   На зборах було обговорено ряд важливих питань роботи суду за рік, що минув, зокрема – щодо штатної укомплектованості суддів та працівників апарату суду, структури та динаміки справ, що надійшли на розгляд суду у минулому році. Особливу увагу присутніх головою суду було звернуто на кількісні та якісні показники по розгляду справ різних категорій; найактуальніші питання в роботі апарату суду, стан матеріально - технічного забезпечення суду тощо.

Робота Ковельського міськрайонного суду у 2011 році по здійсненню правосуддя, як було відмічено на зборах, найоб’єктивніше відображена у статистичних даних. Так, всього у 2011 р.  на розгляд суду надійшло 17 780 справ та 1 990 матеріалів, з них:

-   398 кримінальних справ та 1 008 матеріалів у порядку кримінального судочинства,

-   3 997 цивільних справ та 446 матеріалів в порядку цивільного судочинства,

- 10 805 адміністративних справ та 490 матеріалів в порядку адміністративного судочинства,

-  2 580 справ про адміністративні правопорушення та 26 інших матеріалів.

 Відмічено, що у порівнянні з 2010 роком суттєво, а саме: більш як у два рази (+106, 4 %) збільшилось надходження до суду справ та матеріалів в цілому, в основному, за рахунок  справ, що розглядаються Ковельським міськрайсудом як адміністративним в порядку адміністративного судочинства про соціальні виплати.

Щодо конкретних категорій справ зокрема, то відмічається деяке збільшення надходження кримінальних справ, цивільних справ, в основному, за рахунок справ наказного провадження. Щодо справ про адміністративні правопорушення, то їх кількість зменшилась на 317 справ.

Значно збільшилась кількість кримінальних справ про злочини у сфері службової діяльності, проти безпеки виробництва, а також – про інші злочини, серед яких слід відмітити ріст злочинів проти життя та здоров»я, волі, честі та гідності особи. Турбує і рівень злочинності серед молоді, оскільки статистичні показники свідчать про ріст.

За результатами розгляду кримінальних справ 384 осіб засуджено із призначенням передбачених Кримінальним кодексом України мір покарання, з яких до реального позбавлення волі засуджено 109 осіб, що на 23 особи більше, ніж у 2010 році.

За вчинення адміністративного правопорушення у 2011 році піддано стягненню 1 963 осіб, щодо 189  неповнолітніх осіб застосовано передбачені чинним законодавством заходи впливу. До правопорушників судом застосовано, зокрема,  адміністративний штраф щодо 1 385 осіб на загальну суму 890588 грн., щодо 327 осіб – громадські роботи, щодо 5 осіб – виправні роботи, та щодо 102 осіб застосовано адміністративний арешт. Як і в попередні періоди, у даній категорії справ переважають справи про порушення Правил дорожнього руху – 849 справ, з яких 509 справ  - за ст. 130 КУпАП – керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння. Значно збільшилась кількість справ про вчинення насильства у сім’ї  400 справи проти 226 справ у 2010 році.

     Надходження цивільних справ та справ в порядку адміністративного судочинства, як відмічено зборами суддів, значно збільшилось за рахунок позовів про перерахунок розміру щомісячного підвищення до пенсії дітям війни.

Найбільше звертаються до суду з позовами по спорах, що виникають із:

-         сімейних правовідносин (41, 9 % від загальної кількості цивільних справ, закінчених провадженням);  

-         із договорів (26, 9 % від загальної кількості цивільних справ, закінчених провадженням), в тому числі  - з договорів кредиту, банківського вкладу – 20,4%);

-   спадкового права (26, 9 % від загальної кількості цивільних справ, закінчених провадженням);      

- права власності та інших речових прав (5, 1 % від загальної кількості цивільних справ, закінчених провадженням). 

     Працівники апарату суду в свою чергу, належно виконали покладені на них функції щодо організаційного забезпечення роботи суду. 

     Суддями апеляційного суду під час обговорення підсумків роботи суду за рік, що минув, звернуто увагу на окремі питання в  роботі суду, що покликані забезпечити здійснення судом судочинства на належному рівні, з огляду на інтенсивність змін у чинному законодавстві та необхідність врахування дії міжнародних норм та положень, що  є частиною національного законодавства.

            Зборами суддів також відзначено роботу територіального управління ДСА в Волинській області, яке у 2011 році вирішило ряд назрілих питань, що стосувались матеріально - технічної сторони забезпечення роботи суду, як то налагодження роботи комп’ютерних систем суду, часткове забезпечення суду оргтехнікою, виділення коштів для проведення ремонту приміщень, у яких розташовано суд.

  

Голова Ковельського

міськрайонного суду                                                                                       В.О. Лесик