flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звертаємо увагу!

07 березня 2024, 10:27

У ЗМІ шириться неповна інформація про те, як Ковельська компанія кілька років занижувала податки, суд оштрафував директора та бухгалтерку.

Задля уникнення будь-яких маніпуляцій Ковельський міськрайонний суд Волинської області повідомляє таке.

За результатами розгляду двох матеріалів справ про адміністративні правопорушення суд притягнув двох осіб, зазначених у статтях ЗМІ, за ч. 1 ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та застосував до кожного з них стягнення, передбачені санкцією цієї статті, стягнув судовий збір.

Частиною 1 ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачена адміністративна відповідальність за відсутність податкового обліку, порушення керівниками та іншими посадовими особами підприємств, установ, організацій встановленого законом порядку ведення податкового обліку, у тому числі неподання або несвоєчасне подання аудиторських висновків, подання яких передбачено законами України, що тягне за собою накладення штрафу у розмірі від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Вказана норма передбачає відповідальність за порушення ведення бухгалтерського обліку, а не за несплату податків.

У вказаних справах особам не ставилося у провину ненарахування, неутримання, несплата податків тощо. Такі дії містять склад адміністративного правопорушення відмінний від того, який визначений у ч. 1 ст. 163-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Закликаємо громадськість до критичної оцінки поширеної інформації.